1. За билки използвайте нож-полумесец
Трудно ли ви е да режете подправките с нож? Разбираме ви! Защо не използвате италианския нож мецалуна - с удобните си дръжки и формата на полумесец, той ще ви помогне да нареже подправките по-бързо и по-фино.
2. Ножица за билки
Когато билките ви трябват за декорация, можете да ги сложите във ваза (да, точно като цветя във ваза) и да отрежете с ножица листата, които ви трябват.
3. За зеленчуци използвайте нож за пица
Да, този нож е много удобен не само за рязане на тесто или пица. Ползвайте го смело за чушки, моркови или краставици. С него парчетата стават равни, а рязането е лесно.
4. Чери домати наполовина
Затруднения при рязането на чери домати и грозде? Всъщност решението е съвсем просто. Подредете чери доматите в чиния и покрийте с втора. В улея между двете чинии прокарайте остър нож. Така всички чери домати са срязани наведнъж, на две съвършени половини, а чинията ви дори ще остане чиста.
5. Как да поднесете диня
Със сигурност сте пробвали да сервирате диня на големи парчета. Нашият съвет е да избегнете голямото цапане и да я поднесете на кубчета. Отделете горното капаче и дъното на динята, махнете кората и срежете на две половини. След това нарежете на плоски парчета, които после лесно ще превърнете в кубчета.
6. Зеленчукови жулиени
Да нарежете тиквички или моркови на тънки жулиени, за да ги прибавите към спагети например, е задача с повишена трудност. Можете обаче да си помогнете с обикновена белачка. Срежете зеленчука на две половини. След това с нож направете няколко дълбоки среза в половината - това ще е ширината на вашите жулиени. След това използвайте белачка, за да получите фините парченца. Вашите жулиени са готови!