Освен в кухнята, ароматните подправки се използват в медицината и ароматерапията. Те имат редица ползи за здравето, като подобряване на кръвообръщението и храносмилането например. Силният им аромат се дължи на маслата, присъстващи в листата или стъблата им, затова те често се използват в ароматерапията или при направата на парфюми.
В кухнята ароматните подправки могат да се използват в пресен или сушен вид. Въпреки че свежите имат по-силен аромат, с няколко корекции на рецептата можете да получите също толкова вкусни ястия и при използването на сушени. Ароматните подправки са лесни за отглеждане у дома, дори и да нямате зеленчукова градина - те могат да виреят добре в рециклирани консервни кутии или в обикновени саксии.
Ето и някои от най-често използваните ароматни подправки:
Магданоз
Магданозът често се използва за украса на различни видове ястия като хумус или супи. Може да се използва и в салати, вместо обичайните листа от зеле или маруля. За приготвяне на месо на скара пък можете да използвате смес от зехтин, лимонов сок, магданоз и други подправки.
Босилек
Босилекът е задължителен участник в салатите с домати, моцарела и балсамов оцет. Незаменим е и в соса песто и пастата.
Копър
Копърът има силен вкус и е изключително подходящ като подправка към ястия, съдържащи картофи или сметана.
Риган
Ароматът на ригана е добро допълнение към морските дарове и червените сосове, които имат за основа домати.
Мента
Ментата е една от най-универсалните ароматни подправки - може да се използва както в основни ястия, така и в десерти. Тя е идеален избор за агнешко месо. В същото време с листа от мента можете да украсите десерт или да подправите лимонада.
Розмарин
Розмаринът има специфичен, леко остър аромат. Най-често се използва за украса на печени картофи или агнешко месо.