Полезно ли е?
Как да замразите плодове или зеленчуци?
Плодовете и зеленчуците могат да останат във фризера между 8 и 12 месеца, ако са правилно подготвени и съхранявани. Ето как да приготвите тези лакомства за фризера:
1. Повечето зеленчуци трябва да бъдат бланширани, преди да бъдат замразени:
2. Изсипете плодовете или зеленчуците в тава, върху която сте сложили лист хартия за печене. Оставете място между тях и ги поставете във фризера, докато се замразят. След това ги поставете в найлонови торби и отбележете върху етикет имената на плодовете и зеленчуците и датата на замразяване.
Няколко важни правила при замразяване на плодове и зеленчуци
1. Плодовете и зеленчуците трябва да са пресни. Ако има меки части, които са различно оцветени, или части с петна, те трябва да бъдат премахнати.
2. След като поставите плодовете и зеленчуците в торбичките, трябва да се опитате да отстраните колкото е възможно повече въздух от тях.
3. Ако замразявате течности, трябва да сте сигурни, че оставяте достатъчно място за разширяването на течността.
4. Ако искате да замразите по-голямо количество плодове и зеленчуци, препоръчително е да използвате отделен фризер, а не фризера от хладилника. Последният има по-ниска температура на замръзване.
5. Не замразявайте плодове или зеленчуци, които не са пресни.
6. Пригответе храната за замразяване, сякаш я приготвяте за консервиране (обелете я, ако е необходимо, подредете я на порции).
7. Не е препоръчително да слагате течност при опаковане на зеленчуци и плодове.
8. Вакуумните торбички, макар и по-скъпи от нормалните, са по-ефективни и в тях замразената храна може да издържи по-дълго време.
9. Можете да замразите цели чушки, за да се наслаждавате на пълнените чушки по-дълго време.
10. Плодовите сокове и зеленчуковите сосове могат да бъдат замразени в бурканчета или други стъклени съдове.
11. Печените чушки също могат да се съхраняват във фризера за зимата.
Ние сме готови със здравословните провизии за зимата. А вие?