За приготвянето на ескалоп се използва месо без кост, което се нарязва на тънки филийки. Месото за ескалопа може да бъде говеждо, свинско или пилешко. То трябва да бъде обработено с чук за месо или точилка, така че да стане по-крехко и приготвянето му да отнеме по-малко време.
Обикновено парчетата месо се овалват в смес от разбити с малко мляко яйца, след това - в предпочитаната комбинация от брашно и подправки. Можете да изберете пикантни или ароматни подправки, в зависимост от вашия вкус или гарнитурата, която приготвяте. Например, можете да използвате само сол и черен пипер или да експериментирате с джинджифил на прах, къри на прах или червен пипер. Можете също така да използвате галета за последното овалване за по-хрупкава текстура.
Перфектната гарнитура за ескалоп зависи от използваните подправки и от вида на месото. Например комбинацията от свински ескалоп и гъби е класически вид ястие, но гъбите в сос от сметана са идеални за пилешки ескалоп. Можете да замените гъбите с любимите си зеленчуци на скара или със салата от кореноплодни.
Най-популярният начин за сервиране на ескалоп е със сос, който обикновено се готви заедно с гарнитурата. При този начин на приготвяне парчетата месо също се добавят накрая към гарнитурата и соса, така че всички аромати да се смесят. Доказано добри комбинации са тези с доматен и сметанов сос.