Какво точно е гулаш?
Гулашът е яхния или супа от месо и зеленчуци. Съставките й варират, но най-характерната съставка в него всъщност остават червеният пипер и лукът. Често се сервира с картофи, ориз или специална юфка. Тъй като гулашът най-често се приготвя в големи количества и за продължително време, на слаб огън, за него се препоръчва месо, което изисква дълго варене. В основата на всеки гулаш са месото (говеждо, свинско, пилешко или дори дивеч), лукът и червеният пипер. По принцип всеки готвач има личен начин на приготвяне на гулаш – видът на месото и останалите подправки могат да варират.
Как да приготвим гулаш?
За традиционен гулаш можете да използвате около 1 кг говеждо месо (или всякакво друго месо, което предпочитате). Посолете месото и загрейте в тиган с малко олио и 2-3 ситно нарязани глави лук. След като лукът омекне, можете да добавите червен пипер и люта чушка, а след това да оставите месото да се готви в собствен сос. След това добавете около литър вода, нарязани на кубчета картофи и останалите подправки: малко сол, чубрица, кимион, чесън и черен пипер, всичко на вкус. Някои рецепти препоръчват да добавите консервирани домати, чушки или други зеленчуци.
Накрая оставете яхнията да ври колкото се може по-дълго, докато месото стане крехко и всички аромати се смесят.
Гулашът е месно ястие, но рецептата му може да се адаптира и във вегетариански вариант. Можете да се лишите от месото и да добавите още картофи, месести чушки, нарязани на по-големи парчета, гъби или други зеленчуци, като следвате същата рецепта.
Експериментирайте свободно и добър апетит!