Ето и няколко лесни трика, които ще ти помогнат да разпознаеш свежите зеленчуци.
Аспержи
Търси прави, яркозелени стъбла с твърди върхове. Избягвай все пак прекалено жилавите.
Авокадо
Авокадото е готово за ядене, когато обвивката му е потъмняла и и се усеща меко при натиск.
Цвекло
Избирай твърдо цвекло, което е запазило червеното си стъбло със зелени листа. Ако цвеклото е меко и останало без стъбло и листа, вероятно е по-старо, затова използвай веднага.
Броколи
Цветните глави трябва да са стегнати и тъмнозелени, избягвай твърде дебелите стъбла.
Моркови
Търси твърди моркови със сравнително гладка повърхност. Избягвай дебели моркови, тъй като те често имат жилава сърцевина. Купувай насипни моркови, тъй като опакованите задържат повече влага, която ги разваля.
Краставици
Избирай тъмнозелени краставици, без повърхностни наранявания.
Целина
Целината трябва да е твърда и светлозелена без да е нарушена целостта ѝ.
Патладжан
Избирай патладжани, които имат гладка обвивка и нямат меки участъци.
Чесън
Избирай глави с цяла, неразкъсана ципа. Избягвай тези, които имат зелени кълнове или признаци на потъмняване.
Праз
Подбирай праз, който има тъмнозелени листа и бели стъбла. Избягвай стръкове с пожълтели или кафеви петна, тъй като това е признак, че е презрял.
Гъби
Търси гъби с гладка повърхност, без наранявания. Дехидратираната повърхност означава, че гъбите са стари.
Картофи
Избирай стегнати картофи, без цепнатини и повърхностни наранявания.
Лук
Най-добре е лукът да е с непрекъсната кафява ципа, да няма зелени кълнове и ли меки участъци.
Червени чушки
Избирай червени чушки, които имат гладка и дебела обвивка, без меки места или жълти петна.
Спанак
Купувай спанак, който е свежо зелен, без пожълтели или омекнали листа.
Сладки картофи
Избирай сладки картофи без пукнатини, наранявания или меки петна.
Тиквички
Избирай тиквички с твърда зелена обвивка. Старите тиквички ще познаеш по това, че са меки и с набръчкана повърхност.