Има толкова много причини да се стремим към намаляване на хранителните отпадъци. Ясно е, че колкото по-малко храна изхвърляме, толкова по-добре ще се чувстват бюджетът ни и околната среда. Случва се обаче, въпреки всичките ни усилия, да не използваме цялата храна.
Затова ето и няколко съвета, които ще ви помогнат да запазите наличната храна свежа за по-дълго време.
Най-важно е съхранението. Правилното съхранение на прясната храна може да удължи "живота" й с няколко дни до цяла седмица. Когато съхранявате плодове и зеленчуци, най-важно е да не ги държите в близост, защото плодовете могат да ускорят узряването на зеленчуците. Важно е също така да прецените кои продукти да съхранявате в хладилник, и кои - на стайна температура. Най-лесно можете да проверите правилния начин на съхранение в магазина. В хладилник дръжте онези продукти, които и в магазина са били в хладилна витрина. Ако пък плановете ви се променят внезапно, винаги можете да използвате останалите зеленчуци, за да приготвите вкусна супа. Примерна рецепта можете да видите тук. Разбира се, можете да я обогатите със зеленчуци по избор. Какво да правите с плодовете, които трябва да консумирате бързо? Какво ще кажете за бързо и освежаващо смути!
Ако трябва да запазите месото дълго в хладилник, най-добре е да го разделите на малки порции за готвене, да ги опаковате поотделно, като на всяко залепите етикет с датата на замразяването. След това оставете във фризера. Ако фризерът се окаже пълен, сгответе остатъка от месото в гювече, с рагу или чили сос. Така ще спечелите поне няколко дни, защото сготвеното месо има по-голяма трайност от суровото.
Повечето продукти за салата като маруля, краставици и домати, е по-добре да съхранявате сухи. Ако е възможно, разделете в отделни контейнери, увийте в хартиена кърпа и поставене в специалното отделение най-долу. Пресните подправки можете да съхранявате в чаша с вода - покрийте с влажна кърпа и сложете в хладилника.