Настройката на температурата при готвене има важна роля: от нея зависи не само вкусът на ястието, но и неговият външен вид и консистенцията му – златистата коричка на пилето, пухкавата вътрешност на суфлето – всички те зависят от правилния избор на температура. Освен това, добре подбраната температура запазва хранителните качества на ястието.
Топлинната обработка за дълго време и при високи температури намалява количеството на витамините и минералите в храната. Затова препоръчваме зеленчуците да готвите на ниска температура.
По-кратко, но не винаги
Специалистите препоръчват времето за готвене да е възможно най-кратко. Но не трябва да забравяме и следното:
1. Текстурата на избранага храна;
2. Количеството й;
3. Температурата и нейното постоянство – добре е да се въоръжите със средства за нейната проверка;
4. Ниво на огъня (бавен, среден и силен).
Например, приготвянето на задушени картофи може да отнеме 50 минути, а на зеления фасул или спанака - само 5-10 минути, при същите условия на готвене.Свинското месо пък определено се готи по-дълго от филето от риба.
За да сте сигурни, че имате вкусно и добре приготвено ястие, ви предлагаме списък на препоръчителните температури за готвене във фурната и времето, необходимо за различните храни.
Храни | Температура на фурната | Време за готвене / количество |
Говеждо месо (антрекот с кост) | 163°C | 25-30 минути/500 г |
Говеждо месо (бут) | 218°C | 35-45 минути/1-1,5 кг |
Телешко месо (котлет с кост) | 163°C | 30-35 минути/500 г |
Телешко месо (бут) | 163°C | 25-30 минути/500 г |
Свинско месо (котлет с кост) | 163°C | 20-25 минути/500 г |
Свинско месо (бут) | 218°C | 20-30 минути/200-700 г |
Риба | 176°C | 10 минути/2,5 cм |
Пилешко месо | 190°C | 20-30 минути/500 г |
Агнешко месо (c кост) | 163°C | 20-25 минути/500 г |
Морски дарове (скариди, омари, миди) | 176°C | 10 минути/700 г |
Зеленчуци (гъби, зелен фасул, моркови) | 230°C | 15-20 минути |
Зеленчуци (патладжан, чушки, карфиол) | 230°C | 20-30 минути |
Зеленчуци (картофи, цвекло) | 230°C | 30-50 минути |
Важно е да отбележим, че горните стойности важат при приготвяне във фурна, при други методи на готвене температурите са доста различни. Времето пък зависи от състоянието, което очакваме да получим. Например за приготвянето на рохки яйца са нужни 2 минути, 4 минути трябват за средно сварени яйца и 8 минути - за твърдо сварени.
Как стоят нещата при варенето?
За зеленчуците на пара са нужни между 3 и 20 минути (за спанак - 3 минути, за карфиол, броколи или зелен фасул - 7 минути, за картофи и моркови - 20 минути). За замразени храни или ястия с пълнеж се препоръчва времето за готвене да се удължи с 15 минути.
Запомнете и тази важна зависимост: времето за готвене на зеленчуците трябва да бъде възможно най-кратко, за да се запазят хранителните им свойства. Освен това, леко сварени, те ще имат и по-твърда консистенция. Недостатъчно сварените месни продукти могат да бъдат обаче вредни, защото много видове бактерии могат да останат живи в суровото или вареното при ниска температура месо.
Така че, проверете точно каква температура е нужда за вашия конкретен случай, регулирайте фурната внимателно и след това се насладете на вкуснато си кулинарно произведение у дома!