Представете си, че се приготвяте за голям семеен празник. Запасявате се с огромни количества храна, а се оказва, че голяма част от нея просто остава. Случва се често, нали? Тук идва проблемът - какво да правим с останалата храна?
Първото нещо, което трябва да направите, е да разделите храната на порции и да я замразите. Дори и да сте приготвили най-вкусните ястия, едва ли ще има желаещи за една и съща храна всеки ден. Така че замразете част от храната и я оставете за следващата седмица.
Когато сте разчистили място в хладилника и порциите са вече във фризера, можете да направите примерно меню за това как да ги ползвате.
Ключът към добре планираното меню е да имате различни видове храна всеки ден. Най-лесният начин да използвате зеленчуковите остатъци е да направите пай с тях. Добавете към зеленчуците сирене, млечен сос, шунка или пиле, а след това покрийте с тесто или картофено пюре. Ще получите вкусен и лесен пай.
И като говорим за картофено пюре - картофите са чудесен начин да оползотворите остатъците от храна - варени, печени или пържени, можете да ги съчетаете лесно с месо или зеленчуци. Зеленчуците можете да задушите с картофи, месото можете да нарежете на малки парчета и да превърнете в плънка на картофени крокети. С други думи - добре е да имате винаги малко картофи под ръка, за да приготвите от остатъците наистина вкусни ястия.
Други варианти за ястия от остатъци? От сварения ориз можете да приготвите пържен ориз с яйце. Зеленчуците можете да превърнете в печена салата, поднесена върху листо от маруля и поръсена с балсамико и сирене фета. Ако пък наистина имате храна, с която не знаете какво да правите, можете да сглобите бърза домашна пица. Вземете арабска питка, нарежете остатъците на малки парченца и разпределете върху питката. Добавете сладък чили сос, накрая поръсете с настърган кашкавал и оставете във фурната за 10 минути.