Ето и някои от основните ползи на хряна.
Помага за поддържане на оптимално тегло
Хрянът съдържа малко калории, но е богат на полезни вещества, включително фибри и протеини. Ако си падате по люти вкусове, не пестете хряна в рецептите си. Хрянът подобрява храносмилането и метаболизма.
Повишава имунитета
Антиоксидантите и високото съдържание на витамин С в хряна помагат за производството на бели кръвни клетки. Това засилва имунитета на организма и способността му да се бори с вредните вещества.
По-добро кръвообращение
Хрянът подпомага по-доброто кръвообръщение в цялото тяло, а благодарение на съдържащия се в него калий помага за балансиране на кръвното налягане.
Отпушва синусите и облекчава дишането
Лютият аромат на хряна обогатява вкуса на ястията, но също така може да бъде полезен за синусите. Когато ядете хрян, веществата, които предизвикват пикантната миризма, могат да помогнат за изчистване на синусите и по-лесното дишане.
Полезен за зъбите и костите
Дъвченето на хрян действа добре на венците, облекчава болката от растенето на мъдреците – още една малка причина да го използвате щедро в салати и гарнитури. Споменахме вече калия – високото му съдържание в хряна е от полза за цялата костна структура на тялото.