Защо трябва да консумирате киноа?
В киноата има повече протеини отколкото във всяко друго семе или зърнена култура, т.е. тя съдържа всички аминокиселини, които са важни за нашето тяло. Прекрасен източник на калций, лизин, витамин В и желязо, киноата се усвоява лесно от човешкото тяло и не съдържа глутен.
Колко видове киноа съществуват?
Цветовете на киноата варират от розово, червено, и оранжево до лилаво и черно. Ако съхранявате семената в съдове с малко въздух в хладилник, те ще запазят качествата си с месеци.
Как да приготвите киноа?
Може да ви се стори странно, но е доста просто да приготвите киноа. Първата стъпка е да измиете добре семената, защото те обикновено са обработени срещу пестициди. Когато варите киноа, за всяка чаша от семето ви трябват 2 чаши вода. Можете да замените водата с пилешки или зеленчуков бульон. Когато водата кипне, намалете котлона и оставете да поври още 10-15 минути, докато цялата вода се изпари. Варената киноа има пухкава текстура и ядков вкус. Можете да я добавяте към салати, пудинги, супи, сосове, да я използвате за приготвяне на вегетариански бургери и много други. Можете също така да приготвите закуска от киноа с краве мляко, соя или бадеми – на финала добавете любимите си плодове и поръсете отгоре със счукани ядки.
Любопитни ли сте да опитате? Наслаждавайте се на пухкавата текстура, специфичния ядков вкус и всички ползи на киноата за здравето ви!