Лазаня с кайма и сос Бешамел
Първата стъпка в приготвянето на месната смес е да запържите в разтопено масло лук, морков и целина. След това добавете месото и червеното вино и оставете на огъня, докато част от виното се изпари. През това време не спирайте да разбърквате. Сложете нарязаните на кубчета и изцедени от сока домати, босилека, солта и черния пипер, малко вода и варете още 20 минути.
За соса Бешамел трябва да запържите 50 г брашно в 50 г разтопено масло и постепенно да добавите 500 мл мляко. Разбъркайте добре, за да получите консистенцията на сос. Подправете със сол и черен пипер.
След това разстелете малко месен сос на дъното на съд, намазан с масло, покрийте с листа за лазаня и сос Бешамел. Повторете реденето на слоевете, като добавяте пармезан върху всеки слой. Последният слой трябва да бъде със сос бешамел и пармезан.
Вегетарианска лазаня
Пригответе сос от сирене рикота, спанак и риган и нарежете тиквичка на тънки филийки. Покрийте дъното на тавичка с малко доматен сос. Добавете слой от тиквени филийки отгоре, слой сос рикота и повторете. Последният слой трябва да бъде от доматен сос. Сложете всичко да се пече за час и 15 минути.
Лазаня с пиле, гъби и спанак
В тиган с малко олио добавете ситно нарязан лук, люспи лют червен пипер, чесън, нарязани на филийки гъби, босилек и сол. Когато гъбите омекнат и сокът се изпари, добавете спанака. Когато спанакът омекне, добавете и приготвеното на скара пиле, предварително нарязано на ситно.
За соса смесете бульона от пилето с мляко, индийско орехче и сол. Когато започне да се образува пяна, започнете да добавяте брашното. Когато сосът се сгъсти, добавете малко пармезан.
Разстелете в тава като редувате сос Бешамел, слой лазанята, потопена във вода, слой сос с пиле, слой Бешамел и слой моцарела. Повторете с още 3 слоя, като последният е сос и сирене.
Покрийте с алуминиево фолио и оставете всичко да се пече в продължение на 25 минути. Накрая махнете фолиото и запечете за още 15 минути.
Лазаня с шунка и сирене
Разтопете малко масло в тиган, добавете ситно нарязани лук и гъби, задушете за 4-5 минути. Изсипете малко брашно и добавете мляко. Гответе, докато сосът се сгъсти и започне да образува балончета, около 5-7 минути.
Добавете сирене Гауда и бъркайте, докато сиренето се разтопи. Вече можете да добавите ситно нарязана шунка, гъби и магданоз.
В тава, намазана с масло, редувайте слой лазаня и слой сос с шунка и гъби. Повторете 2 пъти и поръсете малко сирене Гауда върху последния слой. Сложете всичко във фурната за 40 минути.
Лазанята е ястие, което можете да променяте безкрайно спрямо предпочитанията си. Бъдете креативни и открийте своята любима рецепта!