1. Бъркайте постоянно
Опитайте се да бъркате ориза постоянно, защото по този начин въздухът ще циркулира непрекъснато и ще получите характерната кремообразна консистенция на това ястие. Имайте предвид, че ако не бъркате достатъчно, оризът ще залепне и ще загори.
2. Не слагайте цялото количество вода наведнъж
Ако поставите цялата вода с ориза от самото начало, ще получите само варен ориз. Добавяйте водата или бульона малко по малко. Преди да добавите нова порция вода/бульон, изчакайте оризът да абсорбира предишното добавено количество.
3. Колко вода е нужна?
Не забравяйте, че съотношението вода към ориз е 4:1.
4. Не преварявайте ориза
Подобно на пастата, оризът трябва да е сварен, но да е малко al dente. Зрънцата трябва да запазят целостта си. В противен случай можете да получите оризов пудинг!
5. Използвайте малка тенджерка
Ако съдът, в който се вари оризът, е твърде широк, няма да получите кремообразна текстура. Друг проблем, който може да се появи, когато правите ризото в голям съд, е, че ще има по-топли и по-студени зони, защото котлонът няма да е съразмерен на съда. Затова изберете тенджера, която отговаря на размера на котлона.
6. Гответе на умерена температура
Оризът трябва да се вари на среден огън, а не на слаб огън.
7. Добавете вече сварени зеленчуци
Ако искате да получите вкусно ризото, прибавете предварително сварени зеленчуци. Този детайл е особено важен за зеленчуците, които съдържат много вода (спанак, гъби, зелен лук и др.).
8. Добавете сиренето накрая
Пармезанът и сиренето маскарпоне трябва да се добавят в края на варенето. Това е единственият начин да получите кремообразно и вкусно ризото.
9. За начало изберете класическа рецепта
Ако не сте правили ризото досега, най-доброто решение е да започнете с по-простичка рецепта - пилешка бульон, пармезан и зехтин. Желаем ви приятно пътешествие в италианската кухня!