Как се получава маслото?
Маслото се прави от сметана със задължителното участие на много енергично бъркане - то е нужно, за да се отдели маслото от течността. Във фабриките се произвежда голямо количество масло за кратко време, като за целта се използва механична центробежна сила. Има обаче и други начини - вие също можете да си направите масло ръчно у дома!
Как да използвате маслото?
В повечето случаи ароматът и текстурата на перфектните кремове и сосове се дължат на маслото в тях. Най-големите готвачи признават, че тайната на най-вкусните ястия е именно то. По-долу ще намерите списък на начините, по които можете да използвате маслото, за да придадете на ястието си допълнителен аромат и плътност.
Ароматно масло
За да получите ароматно масло, накиснете няколко скилидки чесън в зехтин. След като извадите чесъна от зехтина, смесете го с пакетче масло - зехтинът ще придаде на маслото аромат и ще промени текстурата му. В тази смес можете да добавите пресни ароматни подправки по свой вкус или ситно нарязан лук. Накрая увийте ароматното масло във фолио и го поставете в хладилника. Можете да използвате това масло като всяко друго - за сотиране или като добавка към сосове и супи.
Сос за паста
Всеки сос за паста ще има по-богат вкус и по-приятна текстура, ако добавите малко масло, докато ври.
За сотиране
Когато трябва да сотирате нещо в зехтин, опитайте да замените половината от зехтина с масло и ще получите ястие с по-наситен аромат.
В крем супа
Колкото и плътна и приятна да е една крем супа, тя винаги може да стане по-кремообразна и ароматна с прибавянето на парченце масло!