Ползите от морковите
Морковите са най-известни с това, че подпомагат зрението. Това се дължи на високото им съдържание на витамин А. Освен това са източник на антиоксиданти, фибри и бета-каротин, веществото, което им придава специфичния оранжев цвят. Морковите съдържат също така желязо, витамин С и калий. Благодарение на всички тези полезни вещества морковите влияят добре на храносмилането и имунитета. Освен това, те са отлични за кръвообращението и като цяло за здравето на сърцето. Към всички тези ползи можем да добавим още една, по-малко известна – морковите изчистват бактериите в устата и така помагат за превенция на проблеми с венците и зъбите.
Начини на приготвяне
Морковите са вкусни и много универсални, защото можете да ги приготвите във фурната, можете да ги добавите към салати и сокове или да ги използвате в определени рецепти за десерти, като например морковена торта. Морковите са незаменима съставка в повечето супи и яхнии.
Сурови моркови
Когато искате сок от плодове и зеленчуци, можете да комбинирате моркови с почти всичко, но една от най-вкусните комбинации е морков и ябълка! Добавени в салатата, те осигуряват не само свежест и полезни вещества, но и много приятна текстура. Можете да ги прибавите настъргани или под формата на дълги лентички.
Гарнитура от моркови
Морковите на фурна могат да бъдат изключително вкусна гарнитура, която се приготвя много лесно. Почистете морковите, сложете ги върху хартия за печене в тава и отгоре поръсете зехтин, мед, сол и черен пипер. След 40 минути на 175 ° C ще имате полезна и вкусна гарнитура!
Моркови в десерти
Морковената торта е изключително вкусен десерт, чието приготвяне обаче отнема време. Защо вместо истинска торта, просто не адаптирате любимата си рецепта за мъфини. Добавете към всички стандартни съставки настъргани моркови, заедно с малко стафиди и ядки. Ето че имате пред себе си малки морковени тортички!