Скариди
За много от нас скаридите са най-разпространеният вид морски дарове. Те могат да се консумират както като основно ястие, така и в паста, салати и дори пица.
Най-известната рецепта за скариди е тази с масло и чесън. За начало скаридите трябва да се обелят, като се отстрани вената от задната страна и след това се измият. Разтопете масло в тиган. Натрошете чесъна с острието на ножа и го сложете в горещото масло, след което изстискайте малко лимонов сок. Добавете скаридите, оставете ги в тигана за още 4-5 минути, докато придобият розов оттенък. Сложете ги в чиния и добавете маслото, чесъна и лимоновия сос.
Миди
Когато купувате миди, трябва да се уверите, че са със затворени черупки. Най-лесният начин за приготвяне на миди е във винено-чеснов сос. Първата стъпка е да почистите външността им с гъба и нож, като премахнете варовика (доколкото е възможно) и внимавате да не се разпаднат. След почистване, изплакнете в няколко води. Загрейте малко масло и олио в тиган и добавете няколко скилидки счукан чесън, вино и оставете да заври. Добавете мидите, разбъркайте добре и сложете капак за 5 минути. Ако са останали неотворени миди, оставете ги на огъня за още 5 минути. Извадете мидите с шпатула и залейте със соса, който е останал в тигана.
Октопод
Най-известната рецепта за октопод е тази в средиземноморски стил. Имате нужда от октопод, масло, чесън, лимон, червено вино, сол и черен пипер.
Октоподът трябва да се почисти и раздели на порции. Вари се около 50 минути, след което се изважда и обелва. Сложете октопода в тиган с разтопено масло, добавете виното и чесъна и гответе, докато месото стане златисто. След като виното се изпари, добавете лимон, сол и черен пипер.
Калмари
Ако искате да се насладите на вкусна и бърза порция калмари, най-добре е да ги приготвите на скара. Всичко, което трябва да направите, е да ги почистите и да приготвите отделно дресинг от лимон, чесън, риган, сол и черен пипер. Оставете калмарите в този сос за половин час, после ги сложете на скарата и ги оставете да се изпекат за по 2 минути от всяка страна.
Морските дарове имат специфичен начин за приготвяне. Но усилието си струва, защото накрая ще имате чудесно здравословно ястие, което ще ви зареди с витамини и енергия и ще ви предложи невероятен вкус.