В развитите страни 40% от хранителните отпадъци се генерират на ниво търговия на дребно и крайни потребители. А това означава, че ние като потребители не планираме добре покупките си, както и често не разбираме какво означава печатът „използвай преди“ и „най-добър до“. Резултатът е, че често изхвърляме годни за консумация храни, които при това съдържат много полезни вещества - като калций, желязо и витамин В12.
От 2007 г. насам намалихме отпадъците от заводите си с 88%
Всъщност за намаляването на хранителните отпадъци отговорност носят не само потребителите и търговците на дребно. Хранителни компании като Nestlé също имат своята важна роля – те могат да се погрижат за прогнозиране на търсенето, предотвратяване на свръхпроизводството или да произвеждат по-ефективни опаковки, които запазват по-дълго качеството на храната.
От 2007 г. насам ние намалихме отпадъците от своите заводи с 88%. До 2030 г. смятаме да намалим наполовина общата загуба на храна, като по този начин подкрепим и целите на ООН за устойчиво развитие и отговорно потребление и производство.
За да помогнем на потребителите да намалят хранителните отпадъци, работим по опростяване на етикетите за годност на храната.
Полагаме усилия ежедневно и правим всичко възможно за намаляване на хранителните отпадъци, но действията ни трябва да са общи. Всеки от нас може да направи малки стъпки, които ще доведат до голямата промяна. Защо не започнем например с това, да бъдем по-креативни в кухнята? Когато видите, че имате остатъци от зеленчуци, можете да забъркате с тях супа. Ако забележите, че плодовете губят свежестта си, превърнете ги в сок или смути.
Така вместо купища отпадъци, можем да имаме полезно и балансирано меню, което ползва всяка част от храната.