В рецепти с месо
Добавете сол и черен пипер на вкус, но не забравяйте да използвате и други подправки, които ще обогатят аромата на месното ястие. Опитайте с магданоз, чубрица, розмарин или дафинов лист. Силните им аромати са подходящи за множество рецепти - яхнии, скара, паста с месо, супи, приготвяне на маринати или пушени меса. Ако нямате зелен магданоз или розмарин вкъщи, можете да ги замените със сухата им версия. Ароматите няма да са толкова интензивни, но лесно можете да компенсирате, като добавите по-голямо количество.
С пилешко месо добре се съчетават чесън, риган, червен пипер или мента. За свинско месо изберете синапени зърна, градински чай или копър, а за говеждо или агнешко месо опитайте люти подправки, като чили/сушени люти чушки или джинджифил.
Кориандърът също е универсална и много популярна подправка за месо. Може да се използва почти навсякъде, където и магданозът - в готвени ястия, супи или салати.
Ако имате колебания точно кои подправки да изберете, за рецептите с месо можете да използвате и вече готовите ни миксове като MAGGI® Вълшебен вкус Пиле или MAGGI® Щипка Вкус.
За пастa
Тук можете наистина да се развихрите, защото сосовете за паста са толкова разнообразни, че позволяват всякакви комбинации. Започнете с добавяне на лук или чесън, листа от магданоз, риган и розмарин. Експериментирайте с лют червен пипер на вкус, мед или босилек. В доматените сосове можете да използвате както сушени, така и зелени подправки. За белите сосове предпочитайте сушени, за да запазите светлия цвят.
Ако нямате всички тези подправки у дома, най-лесният начин е да използвате основа за соса, която съдържа всички съставки, от които се нуждаете. Ако искате пък бързо и вкусно да получите неустоима паста, опитайте нашите предложения MAGGI Идея за Спагети Болонезе, MAGGI® Идея за Спагети Карбонара или пък MAGGI® Идея за…Макарони 4 сирена .
За риба
Тук подправките могат да се добавят както към рибата, така и към соса. Рибата придобива специален вкус в комбинация с лимонов сок или кисели сосове. За тях можете да ползвате копър, джинджифил, чубрица или дафинов лист.
Ако предпочитате риба на скара, сушените ароматни подправки ще осигурят изтънчен аромат, който ще допълни вкуса на печена на въглища риба. Като цяло е препоръчително да си изберете една основна подправка, освен солта и черния пипер, за да получите балансиран вкус. Чубрицата и копърът са подходящи, защото имат силен аромат и като пресни, и като сушени.
Ако печете рибата на фурна, можете да добавите и подправки като чесън, лют червен пипер или кимион. В зависимост от количествата, можете да получите интензивен аромат или пък доста лют вкус – следвайте своите предпочитания.
За ястия без месо
В безмесните рецепти можете да експериментирате още по-смело. Ако при рецептите с месо е добре да се ползва основна подправка, за постните можете да опитате много по-богати комбинации.
Една от универсалните подправки за ястия с картофи, гъби, зеле или печени чушки, е чесънът. Можете да го комбинирате с чубрица, червен пипер, розмарин и джинджифил. В летните салати и в доматените сосове добавяйте зелени подправки като розмарин, босилек или магданоз.
Характерен аромат към готвените ястия добавя джинджифилът на прах, който се прибавя преди топлинната обработка. Накрая, като украса или част от презентацията могат да се използват листа от босилек, магданоз или пресен копър.
Защо трябва да използваме подправки?
Подправките са богат източник на витамини. Магданозът и кориандърът например са известни с големите количества витамин С и А в тях, чубрицата и розмаринът помагат на храносмилането, а чесънът подсилва имунитета по естествен начин. Зелените подправки пък са много подходящи за креативни декорации.
Като цяло подправките са богата палитра, която ще ви помогне да подходите съм готвенето като истински творци – да променяте нюансите във вкусовете всеки път, когато създавате нещо ново.