Бананите с кафява кора са идеални за замразяване (за предпочитане без кората). Запазете ги и ги превърнете в шейк или освежаващ сладолед, когато ви потрябват.
Замразените гроздови зрънца са идеални за следобедно похапване. Можете да ги използвате и вместо кубчета лед за разхлаждане на напитките си. Презрелите плодове и зеленчуци можете да изцедите и да превърнете във вкусен сок.
Не изхвърляйте сухия хляб. Натрошете на малки парчета, които можете да използвате по-късно като слой в зеленчукови гювечета.
Ако сте купили твърде много зеленчуци, можете да направите с част от тях туршия. Месото и зеленчуците, които сте сварили, за да получите бульон, можете да използвате като плънка на крокети.
Ако ви се намират изсъхнали хлебчета, защо не ги накиснете в яйце и мляко. Така ще имате за минути вкусни пържени филийки. Изсъхналата шунка или салам можете да нарежете и да сервирате като добавка към супата. Сухите колбаси, заедно с малко кашкавал пък, са чудесна гарнитура към любимата ви паста.
Излишните подправки можете да съхранявате по-дълго, като замразите с масло или зехтин. Просто нарежете на ситно във формички за лед, залейте с избраната мазнина и сложете във фризера.
Плодовете, които са изгубили свежесттта си, можете да превърнете бързо в сладко. А ябълките - да изпечете и да получите вкусен ябълков чипс.
Не изхвърляйте бурканите, когато вече сте използвали съдържанието им. Те могат да са чудесен съд за съхранение на подправки.
След като изцедите лимона в салатата, запазете половинките и ги поставете в съдомиялната - така измитите съдове ще имат и чудесен аромат.