Полезен ли е патладжанът?
Патладжанът може да има различен цвят и форма – по тази причина той първо бил отглеждан… за красота. Най-известният сорт патладжан все пак е тъмнолилавият, с извита, подобна на краставица форма. Патладжанът е богат на полезни хранителни вещества, витамини и минерали като витамин С, К и В6, магнезий, фосфор, фибри и калий. Благодарение на тях той подпомага храносмилането и може да бъде силен съюзник срещу анемията.
Трикове за готвене на патладжан
Патладжаните са изключително популярни в съвременната кухня заради специфичния си вкус и интересната си текстура. Често се ползват като заместител на месото в различни ястия – именно заради нея.
Когато избирате идеалния патладжан за вашата рецепта, предпочитайте по-малките зеленчуци, защото те не са толкова горчиви. Ако обаче патладжанът е по-голям и искате да избегнете горчивия вкус, нарежете го на парчета и го поръсете с малко сол. След известно време изцедете отделената течност и измийте останалата сол.
С какво да комбинираме
Патладжаните се комбинират отлично с доматени сосове, можете да ги използвате в тестени изделия, лазаня и мусака. Друг начин за приготвяне на патладжана е на скара, поръсен със сол и черен пипер, или друга любима подправка. Можете да ги консумирате като гарнитура или в сандвичи. Подходящи комбинации са патладжан с гарнитура и сос песто.
Патладжаните са добра гарнитура за пилешко и риба. Можете да ги готвите дори в една и съща тавичка, заедно със самото месо. Така ще имате вкусно ястие и по-малко съдове за миене!
Има много рецепти, в които патладжанът може да блесне с качествата си, но все пак най-популярната сред тях е рататуй – в него се редуват резени домати с патладжан и няколко вида тиквички, всичко това – обилно покрито с доматен сос и запечено така, че вкусовете да се смесят.