1. Хумус с хляб - препечете филийки хляб и разстелете хумус върху тях. Ще получите закуска, която се топи в устата!
2. Използвайте хумуса като заместител на майонеза, сос или горчица - хумусът е много добър източник на протеини и калций и може да се използва като здравословен заместител на майонеза в сандвичи или салати.
3. Използвайте хумуса като дип за чипс – това е типично средиземноморско предястие, тук хумусът се превръща в сос, а чипс можете да получите от препечена фокача или тортиля. Съвсем лесно за приготвяне и у дома!
4. Картофено пюре с хумус – заменете сметаната или маслото, което използвате в картофеното пюре с хумус. Ще получите нетрадиционно, но ароматно пюре, по-малко калорична версия на традиционното.
5. Пълнени яйца – по-здравословна алтернатива на класическите яйца, пълнени с пастет или майонеза. Сложете няколко яйца да се сварят, нарежете ги наполовина, отстранете жълтъка и го разбийте с няколко супени лъжици хумус. Пълнените яйца са готови!
6. Хумус с пресни зеленчуци - сещате ли се за онези моменти, в които ви се хапва едновременно нещо свежо и нещо питателно? Изберете пресни зеленчуци (моркови, краставици), измийте и нарежете на пръчици. Хумусът е вашият сос. Тази междинна закуска е идеална за уикендите, когато сте вкъщи или дори когато сте на път.
7. Хумус с фалафел - това е класическа комбинация, която сте свикнали да хапвате навън, но съвсем успешно можете да забъркате и вкъщи.
8. Дресинг за салата - омръзна ли ви класическият дресинг от олио и оцет? Смесете няколко супени лъжици хумус с малко зехтин, лимонов сок и малко червен пипер. Ще получите приятен и плътен дресинг за всякакъв тип салати.
9. Сандвич с хумус, салата и яйце - много добра идея за бърза закуска! А съставките се намират във всяка кухня: питка хляб, няколко листа маруля, два или три чери домата, средно сварено яйце и хумус.
10. Гъби, пълнени с хумус и сирене фета - ако гъбите са редовна част от менюто ви, непременно опитайте и тази алтернативна комбинация - гъби, пълни с хумус и сирене фета.