Сосът рагу е създаден през XVIII век от италианеца Алберто Алвизи и с времето е адаптиран в безброй варианти. Въпреки че най-често се сервира с паста, рагуто е идеален сос за лазаня. Подходящ е и като основа за чили и мусака. Един от най-известните варианти на рагу е добре познатият сос „Болонезе“. Ето как можете да забъркате съвършения сос „Болонезе“ в собствената си кухня.
Трябват ви:
• 2 средни глави кромид лук, ситно нарязани;
• 2 моркова, ситно нарязани;
• 2 стръка целина, ситно нарязани;
• 2 скилидки чесън;
• 500 гр кайма от говеждо месо;
• Около две кутии домати в собствен сос;
• 2 супени лъжици доматено пюре;
• Няколко домата, нарязани на дребни парчета;
• 125 мл червено вино;
• Ароматни подправки: 2 стръка розмарин, 1 лъжичка сух риган, 2 пресни листа дафинов лист.
Запържете лука, моркова, целината, чесъна и розмарина с една супена лъжица зехтин. Добавете месото, докато се запържи напълно, след това добавете останалите съставки. Времето за готвене е около 1 час и 15 минути. Всичко, което трябва да направите, е да разбърквате от време на време. Скоро ще имате соса за перфектната порция спагети.
Ако искате да добавите малко неустоимо вълшебство във вашия сос „Болонезе“, прибавете към соса супена лъжица разтворимо кафе или запържете със зеленчуците и малко бекон. Не спирайте да експериментирате!