Едни от най-важните вещества, които съдържа рибата, са омега-3 мастните киселини. Те не се произвеждат от тялото, но можем да ги получим от храни като рибата, авокадото и семената от чиа. Консумацията на риба води до подобряване на кръвообращението и укрепване на сърцето. Рибата е единственият животински протеин, който може да се яде по време на безмесна диета, и то само в определени дни.
Най-популярният начин за приготвянето й е да я запържите оваляна в царевично брашно или да запечете на фурна. Но има още безброй начини, по които можете да хапвате риба. Можете да я консумирате сурова, консервирана или готвена.
Сурова риба
Суровата риба обикновено се консумира под формата на суши, японско ястие, станало популярно по цял свят. Рулцата на сушито обикновено съдържат ориз, морски водорасли, зеленчуци, риба или други съставки. Най-често използваните риби за суши са сьомга и риба тон.
Консервирана риба
Консервираната риба най-често се консумира пушена или маринована в оцет. Най-популярните за консервиране видове са херинга, карагьоз, сьомга и скумрия.
Готвена риба
Рибата може да бъде приготвена на фурна, в чорба или пържена. Когато готвите риба на фурна, можете да комбинирате със сос и гарнитура от зеленчуци. Едно от най-популярните ястия във Великобритания са пържени рибни филета, които традиционно се гарнират с пържени картофи. За вкусна и хрупкава пържена риба използвайте панировка от царевично брашно или галета, в което сте добавили любимите си подправки. Най-плътна и приятна е текстурата на шарана, каракудата и пъстървата. Най-добрият избор за рибена чорба пък е шаранът.