Тиквички на фурна с пармезан
В купа смесете настъргания пармезан със сол, черен пипер, риган, босилек. Нарежете тиквичките на дълги парчета, дебели колкото пръст, сложете ги в тава, налейте малко олио и поръсете с цялата смес от пармезан и подправки. Поставете всичко да се пече във фурната за 15 минути.
Кюфтета от тиквички
Имате нужда от:
• настъргани тиквички;
• 1 яйце;
• сирене Чедър;
• галета;
• босилек;
• чесън;
• сол и черен пипер.
Смесете всички горепосочени съставки, оформете кюфтета и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете във фурната за 15-20 минути, докато краищата станат златисти.
Лазаня от тиквички
Първата стъпка е приготвянето на сос Бешамел и месен сос за класическа лазаня. След това заменете листата паста с филийките тиквички. Подредете всичко в тавата точно както в класическата рецепта за паста и оставете във фурната за 30 минути с фолио и още 5 минути без фолио.
Чипс от тиквички
Изключително добре познато ястие в Гърция, лесно за приготвяне и с много по-ниско съдържание на калории в сравнение с обикновения картофен чипс. Всичко, което трябва да направите, е да нарежете тиквичките на тънък чипс и за тази цел ви е нужно ренде с едно острие. В купа смесете пшеничното брашно със сол, черен пипер и риган и оваляйте в тях филийките от тиквички. Запържете тънките филийки в маслена баня, точно както при пържени картофи. От излишното масло можете да се освободите като поставите две хартиени салфетки на дъното на купата, в която ще извадите чипса.
Тиквичките са полезни и подходящи за всеки вкус. Пробвайте и изберете своята любима рецепта!