Вече ви дадохме насоки как да ползвате зеленчуците, които остават, за да приготвите вкусни ястия (ако сте пропуснали статията, линк ще намерите тук). Днес обаче ще се спрем на остатъците от домашно приготвени ястия - паста, запеканки, яхния. Ще се убедим, че всяка вечеря може да е хит повече от веднъж.
Пица
Посочете ни остатъци от храна, които не могат да се превърнат в пица… Няма такива. Месото и зеленчуците нарежете на дребно. Червеното месо - на тънки ленти с добавен чесън, подправки или чили сос. Пилето също е идеална добавка за пица, особено ако го мариновате предварително. Колебаете се каква да е основата на пицата? Можете да използвате готово тесто, арабска питка или арменските питки лаваш. Ако пък прекарвате деня вкъщи, можете да направите тестото сами. Каквато и основа да използвате, имайте предвид, че пицата ще се изпече за минути. Така че загрейте фурната на 200°С, поставете основата с гарнитурата. Пицата ще е готова за 4 до 10 минути.
Картофен пай
Яхнията и гювечето от вчера можете да превърнете лесно в картофен пай. Ако яхнията е с месо, късчетата можете да сложите в чопър, за да получите подходящи равномерни парченца. Месото покрийте със слой пухкаво картофено пюре, а накрая - с настърган кашкавал. Поставете във фурна на 180°С. Запечете докато кашкавалът се разтече.
Омлет
Остатъците от месо и зеленчуци нарежете на малки парченца. Запържете, а след това добавете разбитите яйца. По желание можете да включите и сирене и подправки. Ако пък обичате по-пикантния вкус, зеленчуците можете да запържите с джинджифил и соев сос. После ги нарежете на съвсем тънки лентички и сервирайте върху готовия омлет.
Гладни сте за още вкусни идеи? Ще ги намерите на нашия сайт. Просто кликнете тук.