1. Яйцата съдържат идеалните протеини
С други думи, всички протеини, които се съдържат в яйцата, могат да бъдат усвоени и използвани от човешкия организъм.
2. Как да проверите дали едно яйце е добро?
За да сте сигурни, че яйцето е прясно, просто го потопете в чаша вода. Ако отиде на дъното, това означава, че жълтъкът е тежък, т.е. яйцето е добро за консумация. Ако плува отгоре и жълтъкът е лек, яйцето трябва да бъде изхвърлено.
3. Варени яйца
Най-лесният начин да разберете дали едно яйце е добре сварено, е да го завъртите. Ако яйцето не се върти, значи не е добре сварено.
4. Цветът на яйцето
Цветът на яйцето (бяло или кафяво) не е свързан с неговото качество или годност. Цветът на яйцето показва само породата на кокошката.
5. Колко яйца консумираме?
Около 1,2 трилиона яйца се произвеждат всяка година. Изглежда трудно да се повярва, но човек консумира средно почти 173 яйца годишно. Почти 40% от яйцата, произведени в световен мащаб, се консумират в Китай.
6. Размерът на яйцето
Често се чудим защо някои яйца са по-големи от други. Истината е, че това се дължи на възрастта на кокошката. Колкото по-стара е, толкова по-големи са яйцата.
7. Годност
Най-добре е да не експериментирате, а да се съобразите със срока на годност, отбелязан върху опаковката на яйцата. В хладилник съхранявайте в плътно затворена кутия, избягвайте вратата на хладилника, защото там температурата е по-висока.
8. Можете ли да ядете яйца, които са били напукани?
Не се препоръчва да ядете дори леко напукани яйца, защото дори и през най-малките пукнатини в тях могат да влязат болестотворни микроорганизми.
9. Трябва ли да миете яйцата?
Миенето не се препоръчва, защото може да повреди черупката и по този начин да разруши бариерата, която тя представлява за микроорганизмите. Ако все пак миете яйцата, трябва да изчакате поне час, преди да ги приготвите.
10. Цветът на жълтъка
Хранителната стойност на яйцата няма връзка с цвета на жълтъка. Цветът зависи само от това, с какво е била хранена кокошката.