1. Полезни за стомаха
Добре е преди основното ядене да хапнете супа - топлите течности помагат за храносмилането и действат добре на стомаха.
2. Хидратират тялото
Супите имат високо съдържание на вода, от която клетките ви се нуждаят всеки ден и която понякога забравяме.
3. Хранителни и здравословни
Супите са естествен източник на важни хранителни вещества от всички групи - заради разнообразния си състав от зеленчуци, месо ии пък ориз и бобови храни.
4. Съхраняват полезните вещества
Начинът на приготвяне запазва голяма част от хранителната стойност на съставките - след сваряване готовата супа продължава да е богата на витамини, минерали и протеини.
5. Богати на фибри
Зеленчуковите и бобови супи са богат източник на фибри - те помагат на храносмилането и предотвратяват подуването на стомаха.
- Супата от леща съдържа 4-5 г фибри в порция (чаша)
- Зеленчуковите супи съдържат 3-4 г фибри в порция (чаша)
6. Толкова много вкусове
Независимо какви са предпочитанията ви, със сигурност ще откриете своята любима супа - вариантите на съставките са безкрайни.
7. Бързо засищане
Супите носят бързо усещане за ситост, затова след супата ядем по-малко.
А ето и няколко примера за здравословни супи, които да включвате в менюто си често:
Супа от леща: богата на протеини и желязо
Супа от цвекло: богата на фибри, минерали и витамини
Доматена супа с ориз: богата на зеленчуци и скорбяла
Овесена супа: богата на фибри, витамин B6, магнезий и калий